Dragen in een draagdoek/zak

mirte en kind

Het dragen van kinderen in een draagdoek is iets van alle culturen over de hele wereld. Ook in Nederland groeit de populariteit van de draagdoek en draagzak.
Dit vind ik een goede omwikkeling en biedt daarom de mogelijk voor een draagconsult aan. Het dragen van je kindje is veilig, fijn en voelt geborgen voor zowel kind als ouder. Daarbij is het ook heel praktisch doordat je je handen vrij hebt.

Waarom dragen?

Een vaak gestelde vraag is of het wel goed is voor je kind om veel in een draagdoek of draagzak te zijn.

Bij een goed geknoopte draagdoek wordt het ruggetje van een pasgeboren kind goed ondersteunt en kan om op een natuurlijke manier bollen.
Voor veel kinderen een herkenbare houding vanuit de baarmoeder.
De knietjes zijn opgetrokken en de beentjes gespreid. Dit is ergonomisch een ideale houding voor je kind, waardoor er geen beperking zit op de tijd die je kind zou mogen doorbrengen in de draagdoek.

Voor de dreumes en peuter kan het dragen op de rug, met draagdoek en draagzak, helpen om in warm contact te blijven met elkaar. Zo kan het vertrouwen van het jonge kind, in onze wereld, toenemen.
Het dragen van een kind zit de ontwikkeling niet in de weg. Sterker nog, het bevordert op een aantal vlakken de ontwikkeling.
Voordelen zijn: de gezonde hechting, het ontwikkelen van een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen. Daarnaast bevordert het de motoriek en het evenwicht vanwege het heen en weer wiegen. Dragen kan ook veel verlichting geven bij darmkrampjes en bij reflux.

Draagconsulente

Mirte is draagconsulente, lid van de Vereniging van draagdoekconsulenten en adviseert tijdens een apart ingepland consult graag over het dragen van een kind.

Wil je meer weten over dragen?

Plan een draagconsult waarin de volgende dingen besproken worden:

  • Hoe je goed, veilig en ergonomisch is het dragen van je kind in een doek?
  • Welke draagvariant past bij jou en je kind, draagdoek of draagzak?
  • Wat is het verschil is tussen een rekbare- en een geweven
    draagdoek?
  • Welke knooptechniek kun je kunt gebruiken bij welke leeftijd?
  • Alle andere vragen

Een draagconsult aan huis duurt 1,5 uur en kost €74,- inclusief BTW.
Hiervoor ontvang je een factuur die ingediend kan worden bij de zorgverzekering.
Wanneer je een aanvullende zorgverzekering hebt voor alternatieve geneeswijze zal dit (voor een deel) vergoed worden.